Droga Mierzona Sukcesem

Droga Mierzona Sukcesem – program wsparcia młodzieży w wyborze indywidualnej ścieżki zawodowej

Fundacja FCIS otrzymała dotację od Zarządu Województwa Podlaskiego na realizację zadania publicznego w sferze  nauki, szkolnictwa wyższego, edukacji, oświaty i wychowania.

Zadanie polega na realizacji przyjętego przez Fundację programu wsparcia młodzieży w wyborze indywidualnej ścieżki zawodowej, którego celem jest edukacja ekonomiczna dzieci i młodzieży, promocja szkolnictwa zawodowego i praktycznej nauki zawodu, ułatwienie młodym ludziom kontaktu z lokalnymi przedsiębiorcami przed wyborem ścieżki zawodowej.

Program skierowany jest do młodzieży z terenu województwa podlaskiego, zwłaszcza z obszarów wiejskich o utrudnionym dostępie do usług edukacyjnych.

W ramach zadania zorganizowany zostanie cykl 4 debat młodzieży z przedsiębiorcami w miejscowościach obejmujących wszystkie regiony województwa podlaskiego, tj. Zambrów, Wysokie Mazowieckie, Bielsk Podlaski i Sokółka.

W koordynacji przedsięwzięcia w poszczególnych miejscowościach pomogą zaproszeni do współpracy wolontariusze – przedstawiciele Młodzieżowego Sejmiku Województwa Podlaskiego i gminnych rad młodzieżowych.

Każda z debat zakłada panel dyskusyjny z udziałem 3 przedstawicieli lokalnych firm i przedsiębiorstw, którzy opowiadać będą o autentycznej działalności gospodarczej, praktyce pracy w biznesie, co stanowi źródło wiedzy ekonomicznej, inspiracji i motywacji dla młodzieży do przemyśleń na temat kariery zawodowej.

Ponadto podczas spotkań przedsiębiorcy prezentować będą innowacje i osiągnięcia technologiczne. Każda z debat będzie moderowana. Uczestnikom spotkania zapewnione zostaną przerwa kawowa i materiały informacyjne.

Debaty prowadzone będą w terminie wrzesień – listopad 2020 r.

Serdecznie zapraszamy młodzież do udziału i zgłaszania pytań i opinii.

O szczegółach działań będziemy informować za pomocą strony internetowej http://www.fundacjafcis.pl/index.php/category/aktualnosci/

oraz profilu pn. https://www.facebook.com/fundacjafcis

Umiejętności