Zaczerpnij wiedzę – Dziś i jutro

Instytut Fundacji Thorax – Think Tank – Niezależny Komitet Doradczy na rzecz opieki zdrowotnej i zdrowia publicznego

#zdrowiepubliczne #thinktank #partycypacjaobywatelska

Od lipca 2020 r. Fundacja Centrum Inicjatyw na Rzecz Społeczeństwa w partnerstwie z Fundacją Rozwoju Profilaktyki Diagnostyki i Leczenia Chorób Klatki Piersiowej Thorax rozpoczęła realizację zadania publicznego, dofinansowanego z dotacji Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030, Priorytet 4 Rozwój instytucjonalny Think Tanków obywatelskich.

Celem przedsięwzięcia jest powołanie Instytutu Fundacji Thorax jako niezależnego, społecznego komitetu doradczego, złożonego ze specjalistów w dziedzinie zdrowia, opieki medycznej, bezpieczeństwa zdrowotnego i bezpieczeństwa pracy, psychologii, edukacji, ekonomii, zdrowia publicznego, zarządzania, rynku medycznego, wolontariatu, prawa, nowych technologii oraz budowania wizerunku i komunikacji.

Instytut zostanie powołany w celu pozyskania wiarygodnych i precyzyjnych informacji do zbadania i opracowania analizy kondycji szeroko rozumianego sektora ochrony zdrowia.

Badania prowadzone przez Instytut skoncentrują się na człowieku, pracowniku, organizatorze pracy w ośrodkach medycznych i pacjencie będącym stale uczestnikiem codziennej pracy personelu medycznego.

Działanie to wpłynie na rozwój  sektora organizacji obywatelskich o profilu badawczym i analitycznym, co bezpośrednio wzmocni głos obywateli w sferze zdrowia publicznego.

To jak silna, sprawna i zorganizowana jest ta grupa zawodowa pracowników sektora ochrony zdrowia, wpływa także na jakość życia milionów obywateli w Polsce, o czym przekonaliśmy się szczególnie w ostatnich miesiącach za sprawą epidemii COVID-19.

Szczegółowe informacje o realizowanych działaniach dostępne są na stronach internetowych: https://fundacjathorax.pl/, https://www.facebook.com/fundacjathorax

Zapraszamy do współpracy!

Umiejętności