WOLONTARIAT

6. października 2015 w ramach kawiarenki obywatelskiej realizowanej prze Federację Organizacji Pozarządowych Miasta Białystok w ramach projektu FIO w priorytecie 4 „SILNE ORGANIZACJE POZARZĄDOWE”

Pierwszym tematem omawianym w ramach spotkań w kawiarence obywatelskiej będzie WOLONTARIAT. Spotkanie poprowadzi dr Małgorzata Wenclik Prezes Fundacji Centrum Inicjatyw na Rzecz Społeczeństwa.

Porozmawiamy o różnych obliczach wolontariatu, poczynając od tego najbliższego związanego z wspólnota lokalną aż po ten międzynarodowy. Zastanowimy się nad perspektywami rozwoju wolontariatu w naszym mieście oraz potrzebami organizacji pozarządowych. Zastanowimy się nad tym jak pozyskiwać wolontariuszy i promować „dobry wolontariat”. Wśród zaproszonych gości będą przedstawiciele następujących organizacji:

Krajowe Towarzystwo Autyzmu oddział w Białymstoku,

Fundacja My dla Innych

Fundacja Aktywnej Rehabilitacji

Stowarzyszenie Barak z Sokółki

Stowarzyszenie Pryzmat z Suwałk

Oraz osoby zaangażowane w wolontariat

Spotkanie zaczynamy o 6 października o godzinie 17 w klubokawiarni SPÓŁDZIELNIA przy ul. Skłodowskiej w Białymstoku

30 CZERWCA 2015 “ABC WOLONTARIATU”

W Białymstoku w Kawiarno – Księgarni “Spółdzielnia” odbyło się spotkanie “ABC wolontariatu” kierowane do przedstawicieli administracji publicznej i instytucji publicznych. W spotkaniu wzięli udział radni miejscy, pracownicy Komendy Wojewódzkiej Policji w Białymstoku, pracownicy uczelni wyższych i szkół ponadgimnazjalnych, jak również osoby zaangażowane w działania społeczne na rzecz miasta Białystok. Wszyscy byliśmy zgodni, iż wolontariat może i powinien odgrywać coraz większą rolę w rozwoju instytucji publicznych.