“W Polsce żyje obecnie około 7 milionów osób powyżej 65 roku życia. Seniorzy uczęszczają do kilku lekarzy specjalistów w miesiącu. W systemie ochrony zdrowia brakuje zintegrowanego podejścia do osób starszych, a współczynnik geriatrów na liczbę osób starszych jest najniższy w Europie. Za to Polacy są w czołówce Europy pod względem przyjmowanych leków, stosują ich ponad 2 miliardy rocznie, z czego tylko 10% stanowią medykamenty przepisane przez lekarza. Osoby starsze, po 65 roku życia przyjmują dziennie średnio od 2 do 5 różnych leków. Specyfika farmakoterapii, niewłaściwa suplementacja oraz samoleczenie powodują poważne konsekwencje dla zdrowia z powodu interakcji lekowych. Jest to zjawisko, postępujące wraz ze starzejącym się społeczeństwem.

Mając na uwadze powyższe raport odnosi się do zbadania dwóch istotnych zagadnień: Pierwsze – to realizacja prawa dostępu osób starszych do właściwych usług medycznych, czyli szereg barier natury prawnej i społecznej, nierówności zdrowotnych, powodujących w konsekwencji swojego rodzajuageism – dyskryminację instytucjonalną osób starszych w realizacji praw pacjenta w Polsce. Natomiast drugie to zagadnienia medyczne (kliniczne) dotyczące zgodności terapii lekowej i mechanizmów powodujących interakcje”.

RAPORT WIELOLEKOWOŚĆ SENIORÓW W POLSCE