DRZEWA I ZIELEŃ W MIEŚCIE

”Drzewa i zieleń w mieście” – pod takim hasłem 22 października br. odbyła się Kawiarenka Obywatelska, zorganizowana przez Fundację Centrum Inicjatyw na Rzecz Społeczeństwa. Udział w niej wzięli m. in. przedstawiciele organizacji pozarządowych oraz mieszkańcy Białegostoku. Przybyłych gości powitała p. Eliza Szadkowska – prezes fundacji.
Pierwszą częścią spotkania był spacer badawczo – edukacyjny po osiedlu Bojary, prowadzony przez ekspertki w dziedzinie ochrony środowiska: p. Joannę Kurzawę – Dyrektor Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej oraz p. Agnieszkę Kowalewską – głównego specjalistę w Departamencie Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego. Podczas spaceru uczestnicy mieli okazję zobaczyć przykłady właściwego i niewłaściwego zagospodarowania ziemi oraz dowiedzieli się, w jaki sposób dokonuje się wyceny wartości drzew. Panie prowadzące za pomocą drobnego sprzętu zaprezentowały jak sprawdzić długość korzeni drzew oraz jak rozpoznać chore drzewo.
Po godzinnym spacerze uczestnicy powrócili do Galerii Ślendzińskich przy ul. Wiktorii 5, gdzie przeprowadzona została debata obywatelska. Do udziału w niej zostali zaproszeni:
Pani Monika Pietkiel – architekt i projektantka krajobrazu, koordynatorka projektów promujących wielokulturowość i bogactwo etnograficzne z Podlasia, specjalistka z zakresu zielonych przestrzeni dydaktycznych,
Pani Joanna Kurzawa – Dyrektor Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej, specjalistka w zakresie ochrony przyrody, ekspert w zakresie inwentaryzacji drzewostanu,
Pan Zbigniew Baum – urbanista, architekt, członek Okręgowej Izby Architektów,
Pani Eliza Szadkowska – dr nauk prawnych, specjalistka ds. konsultacji społecznych w planowaniu przestrzennym, współautorka podręcznika Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju pt. “Przestrzeń do dialogu” – Jak prowadzić partycypację społeczną w planowaniu przestrzennym.
Debatę poprowadził Pan Dominik Sołowiej – dziennikarz, moderator i animator spotkań konsultacyjnych poświęconym sprawom społecznym i kulturze. Zaproszeni goście starali się zwiększyć świadomość uczestników na temat zieleni: jaki ma ona wpływ na nasze życie i zdrowie oraz jak mieszkańcy Białegostoku mogą włączyć się w proces kształtowania przestrzeni miasta w sposób zrównoważony.
Uczestnicy debaty chętnie zaangażowali się w dyskusję. Na spotkaniu pojawiły się osoby zróżnicowane wiekowo: zarówno dzieci jak i osoby starsze, co świadczy o tym, że temat zieleni jest bliski każdemu z nas.

Skills

Posted on